lördag 14 januari 2012

Min allra mest älskade syster

Min syster var tio år när jag hörde det omöjliga.

“Mamma, tycker du att mina lår är tjocka, för det tycker jag.”

Min syster är nu 11 år gammal och har redan lärt sig att hata sin egen kropp. Ord kan inte förklara. Jag skakar i hela kroppen och tårarna tränger sig fram när jag tänker på att min älskade syster. Hon är så smart, och hon har redan insett vad hennes omgivning kräver av henne. Redan nu har hon och alla andra små lillasystrar där ute erfått känslan om att vara otillräckliga. De har insett att dem oftast inte är mer värda än de kläder dem sätter på sig, eller de väskor dem kommer till skolan med. Inom sig bär dem runt på alla de där känslorna som gör att dem tittar sig i spegeln en extra gång och en gång till innan dem lämnar huset. De känslorna som gör att varje gång dem går in i ett rum, så ser dem sig själva bli tittade på - bli värderade, och genom dessa blickar utvärderar dem sedan sig själva.

Det är för mig oacceptabelt att se på min syster och veta att hon är på väg in i precis samma träsk som jag själv så länge vandrat runt i. Alla dem år av otrygghet och frustration, av den oavtrappande viljan att ändra på, bli bättre, bli snyggare – smalare. Mer som Emelie, mer som Hanna. Mindre som mig. Aldrig som mig. Äcklet som kryper upp i halsen när du tittar och klämmer på dig själv. Skuldkänslorna som kommer med den där sista chokladbiten du aldrig skulle ha tagit.

Allt jag gör är för henne. Jag vill inte se henne krypa in det trånga utrymmet som är den kvinnliga skönhetsnormen idag. Jag vill inte se henne skala bort så mycket av sig själv – så mycket som är så vackert. Jag vill att hon föralltid ska känna trygghet i sig själv, oberoende av om hon lämnar maskaran hemma eller inte.


Miss Essex.
Loser, Miss England competition,
Leicester, UK
Copyright © Zed Nelson

4 kommentarer:

 1. Wow, väldigt bra skrivet! Vad duktig du är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellinor! Jag visste först inte om det var du. Men jag känner inte så många 'Ellinor' som fyller år på årets bästa dag, så jag kör på uteslutningsmetoden. Vad roligt att du tittade in! Och tack.

   Radera
 2. Sluta inte här!! Du är asbra, fortsätt med detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta du bara, kombo! Här vankas mycket skriveri! kram

   Radera